Parasieten

WORMEN

Door de levensstijl van honden en katten is de kans op wormbesmettingen dus groot. Veel worminfecties verlopen, doordat ze geen zichtbare verschijnselen geven, geheel onopgemerkt. Wanneer een wormbesmetting niet behandeld wordt kunnen na verloop van tijd toch gezondheidsproblemen bij huisdieren ontstaan en loopt u bovendien ook zelf het risico om besmet te raken.

De volwassen wormen die in de darm van een besmette hond of kat leven produceren namelijk dagelijks honderden tot duizenden eitjes die via de ontlasting in de buitenwereld terecht komen. Hierdoor wordt de omgeving besmet waardoor andere huisdieren, maar ook de mens, besmet kunnen raken. Zo blijkt uit onderzoek dat 10 tot 15% van de bevolking besmet is met honden- en/of kattenspoelwormen. Doordat de omgeving van het dier met wormeieren besmet raakt wordt daarnaast de infectie bij het dier in stand gehouden of kan deze zich zelfs uitbreiden naar een grotere infectie. In dat laatste geval kunnen er uiteindelijk klachten ontstaan.

Periodiek ontwormen

Helaas is het onmogelijk om onze huisdieren compleet wormvrij te houden. Wat we wel kunnen doen is zorgen voor een zo laag mogelijke infectiedruk zodat de kans op grote infecties bij het dier zelf, maar ook besmettingen voor andere dieren en de mens, kleiner wordt. Daarbij zijn een aantal zaken belangrijk.

Soms wordt onterecht verondersteld dat met een periodieke ontworming een infectie met wormen helemaal voorkomen kan worden. Dat is niet het geval. Het doel van een periodieke ontworming is om eventuele volwassen wormen die in de darm aanwezig zijn af te doden, waardoor ook de hoeveelheid wormeieren in de ontlasting aangepakt wordt. Op zijn beurt zorgt dit er dus voor dat de infectiedruk wordt verlaagd. Als er geen eieren meer uitgescheiden worden kan er namelijk ook geen infectie meer verspreid worden. Een periodieke ontworming kan een wormbesmetting dus niet voorkomen, maar zorgt er wel voor dat er geen ernstige wormbesmetting over de tijd bij het dier kan ontstaan en verlaagt ook de kans op worminfecties voor andere dieren en mensen.

Onze ontwormingsadviezen

Pups worden gedurende de eerste levensmaanden een aantal maal ontwormd, namelijk op de leeftijd van 2, 4 ,6,8 ,10 ,12 weken en 2, 4 en 6 maanden. Dit om de reden dat spoelworminfecties op deze leeftijd zeer veel voorkomen. Ook voor kittens geldt eenzelfde advies, maar dan op de leeftijd van 3, 5 en 7 weken en vervolgens maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden.
Voor volwassen honden en katten luidde tot voor kort het advies om 2 tot 4 keer per jaar te ontwormen. Omdat geen enkele hond of kat in dezelfde levenssituatie leeft, kon het met dit advies zijn dat sommige dieren te weinig of te vaak werden ontwormd.

UITWENDIGE PARASIETEN 

VLOOIEN EN TEKEN

Ook hier moet ernstig rekening mee gehouden worden want bij het bloedzuigen kunnen verschillende ziektes worden overgebracht van dier op mens,.de zgn. zoonosen. Door teken overgebrachte ziekten zijn Borreliose ( ziekte van Lyme ), Babesiose , Ehrlichiose en Anaplasmose. Vlooien kunnen bacteriële en virale infecties overbrengen bij hond en kat.

 

BESTRIJDING

Tegenwoordig zijn er moderne anti parasitaire middelen die zowel de vlooien en teken doden en tevens de wormen Deze moeten maandelijks gegeven worden. Het nieuwste anti vlooien en teken werkt gedurende 3 maanden Dit middel is in tabletvorm of in vloeibare vorm te verkrijgen. Het voordeel van dit middel is dat het een nieuwe stof bevat. De resistentie van oude vlooienmiddelen is de laatste tijd erg toegenomen.

Webworks by Eclipse Design